MyHeritage

De dna test van MyHeritage is op dit moment veruit de goedkoopste. En aangezien de meeste Nederlanders heel erg gevoelig zijn voor ”koopjes”, zul je op MyHeritage dus ook veruit de meeste Nederlandse bloedverwanten aantreffen. Dat is een onmiskenbaar voordeel wanneer je veel Nederlandse voorouders hebt.

Maar er zit ook een addertje onder dat goedkope gras. Je hebt een jaarabonnement nodig om de testresultaten te kunnen gebruiken voor verwantschapsonderzoek. En op dit moment kost het simpelste jaarabonnement ruim €160,00.

Je kunt ook besluiten om wél een test te doen maar geen abonnement te nemen. Dan krijg je alleen je eigen testresultaten te zien, plus al je matches (bloedverwanten). Maar de ”gratis” gegevens die je dan van bloedverwanten te zien krijgt, zijn meestal te summier om er ook verwantschapsonderzoek mee te kunnen doen.

Los daarvan werk ik persoonlijk erg graag met MyHeritage – ik heb zelf het goedkoopste abonnement genomen. Dit abonnement biedt op een eenvoudige manier alle basisgegevens die je nodig hebt om goed verwantschapsonderzoek te kunnen uitvoeren. En dat zijn:

  • Veel relevante matches met bloedverwanten omdat er veel Nederlanders zitten.
  • Stambomen! Bij MyHeritage kun je, net zoals bij Ancestry, je dna koppelen aan je stamboom. Het is niet verplicht maar wel mogelijk en veel mensen doen het gelukkig ook. Dit geeft je de kans om in elk geval een paar bloedlijnen te kunnen identificeren die als raamwerk kunnen dienen voor de rest.
  • De mogelijkheid om met elke bloedverwant de gemeenschappelijke matches te bekijken. Dit is vooral onmisbaar wanneer je een interessante match hebt die geen stamboomgegevens publiceert.
  • De mogelijkheid om te zien op welke locatie (chromosoom) een gedeelde match zit. Dit kan soms van pas komen om een gemeenschappelijke voorouder te kunnen opsporen.
  • Je kunt vragen om al je bloedverwanten in clusters te laten groeperen. Al je dna matches worden dan geplaatst in groepen. Elke afzonderlijke groep hoort dan in het ideale geval bij één van je opa’s of oma’s. Dit werkt natuurlijk alleen maar wanneer je voorouders niet onderling verwant zijn (zoals dat bij de meeste ”echte” Zeeuwen het geval is).

MyHeritage is opgezet als stamboom platform. Het werkt in commercieel opzicht min of meer hetzelfde als Ancestry. Beide bedrijven bieden de mogelijkheid om ”gratis” en vooral zo uitgebreid mogelijk je stamboom te maken. Ze bieden je daarvoor prachtige software om dit overzichtelijk en netjes te doen. En vervolgens verkopen ze jouw gegevens voor veel geld aan je bloedverwanten.

Wanneer je dus je abonnement op MyHeritage ook wil gebruiken om de gegevens van je voorouders te vinden, dan zul je keer op keer tegen een betaalmuur oplopen, net zo lang tot je het duurste abonnement hebt genomen. Ik weet niet wat er daarna gebeurt want ik heb niet dat duurste abonnement.

Ik heb alleen maar het goedkoopste abonnement en daarmee kan ik alles doen in verband met dna matches. Maar op het gebied van stambomen krijg ik meestal de helft van de gegevens te zien, in de hoop dat ik vervolgens wil gaan betalen om de andere helft te kunnen zien.

Plaats een reactie