dna

Miljoenen mensen wereldwijd hebben inmiddels een dna test laten uitvoeren. Ik heb dat ook laten doen. Het is een mooie manier om bijvoorbeeld gaten in je stamboom alsnog ingevuld te krijgen. Als je geluk hebt tenminste. En als je heel veel tijd en moeite erin wil steken.

Er zijn diverse bedrijven die een dna test aanbieden. Inmiddels heb ik zelf ervaring opgedaan met drie daarvan, namelijk Ancestry, MyHeritage en 23AndMe.

Dat laatste bedrijf, 23AndMe, is de enige van de drie die ook het mitochondriale haploïde berekent, de zogenoemde haplogroep. De vaderlijke haplogroep wordt doorgegeven van vader op zoon. Elke familie heeft dus in principe ook een ”eigen” haplogroep die alleen via de mannelijke lijn wordt doorgegeven.

Dat ”eigen” haplogroep moet je tussen aanhalingstekens lezen want in werkelijkheid zijn er meerdere families die dezelfde haplogroep delen. Wanneer twee families dezelfde haplogroep delen wil dat zeggen dat ze allemaal afstammen van dezelfde oer-vader die duizenden jaren geleden leefde.

Wij wilden uiteraard wel eens weten wat de haplogroep is van de familie Baijens. Twee zeer verre vermoedelijke familieleden uit de familie Baijens en Baijense lieten via 23AndMe hun haplogroep bepalen. Wij stammen op papier allebei af van Hendrik Baijens die omstreeks 1625-1630 is geboren in Lithoijen. Daarna splitsen onze takken zich.

Een ”normale” dna test is meestal niet in staat om verwantschap aan te tonen tussen familieleden van wie de gemeenschappelijke voorouder omstreeks 1625 is geboren. Het kan, maar dan moet je veel geluk hebben. Het gemeenschappelijk dna van deze voorouder is daarvoor meestal te veel ”verdund” en niet meer met zekerheid te traceren.

Maar dankzij de vaderlijke haplogroep konden we alsnog het bewijs leveren dat we daadwerkelijk een bloedlijn hebben en dat deze al sinds ongeveer 1630 ononderbroken van vader op zoon wordt doorgegeven. Onze stamboom klopte dus niet alleen op papier! Het gaat hierbij om de Zeeuwse tak en de Bommelerwaardse tak van de familie Baijens.

De Zeeuwse tak omvat ook de Amerikaanse tak die zich Bayens noemt. De enige tak die we nog niet hebben getest is de Baijens-tak die in Lithoijen en omgeving is gebleven.

De vaderlijke haplogroep (paternal haplogroup) van de afstammelingen van Hendrik Baijens (geboren 1625-1630) heeft de code R-P311.

Deze code is vooral interessant voor mannen die een onbekende vader hebben en die aanwijzingen hebben dat dit iemand zou kunnen zijn uit de familie Baijens. Het is uiteraard ook interessant voor mannen die bij hun geboorte de achternaam Baijens / Bayens / Baijense kregen, en die willen weten of ze tot ”onze” stamboom behoren.

De haplogroep geeft informatie over de ”oervader” waar je vanaf stamt (als je een man bent). Er is namelijk ook een moederlijke haplogroep die iets zegt over de ”oermoeder” waar je vanaf stamt. En die kunnen heel verschillend zijn.

Overweeg je zelf ook een dna test maar wil je hierover extra informatie? In een serie verhalen wil ik mijn persoonlijke ervaringen bespreken. Ik heb hierover de volgende verhalen geschreven: