Adriana Baijens (1876 – 1903) uit Amsterdam

Adriana Baijens wordt op 8/12/1876 op Wolphaartsdijk geboren als jongste dochter van Pieter Baijens en Pieternella Boom. Ze wordt vernoemd naar haar overgrootmoeder Adriana Westplate en verwelkomd door twee zusjes en twee broertjes. Zes maanden later overlijdt haar vader en als Adriana anderhalf jaar oud is, sterft ook haar moeder en is ze volledig wees.

Aanvankelijk wordt ze samen met haar oudste zusje Sara opgevangen bij opa Maarten Baijens en oma Sara Slink. Dat is niet toevallig. Adriana is vernoemd naar de moeder van oma Sara Slink, en Sara is vernoemd naar oma zelf. Oma Sara voelt zich als enige van de grootouders verantwoordelijk voor de kinderen die naar haar (kant van de familie) zijn vernoemd.

De andere kinderen in het gezin hebben niet dat geluk. En wanneer oma Sara sterft op 1/1/1880 valt voor de twee kleindochters ook hun opvang weg en komen ze evenals hun broers en andere zusje terecht bij de weesmeesters van Wolphaartsdijk. Adriana is dan intussen juist drie jaar geworden.

De weesmeesters van Wolphaartsdijk hebben geen weeshuis, ze besteden de kinderen uit bij gezinnen in het dorp die hiervoor een vergoeding krijgen die zeker niet alle kosten dekt. Dit uitbesteden verloopt via een jaarlijkse veiling. De weeskinderen worden door de veldwachter van Wolphaartsdijk weggehaald uit het gezin waar ze op dat moment verblijven en in de plaatselijke herberg op een tafel gezet.

SAM_4112

Daar worden de kinderen betast en krijgen ze een paar ferme duwen om te zien of ze tegen een stootje kunnen. Het is namelijk de bedoeling dat ze zullen werken voor de kost, ook als het nog kleuters zijn. Tenslotte volgt de veiling en kan elke belangstellende het kind van zijn keuze “mijnen”. Dat kind blijft dan een jaar bij hem in huis wonen.

Een jaar later komen de kinderen opnieuw op dezelfde veiling terecht waar ze ofwel een nieuwe eigenaar krijgen, ofwel opnieuw een jaar bij hun pleegouders blijven. Adriana woont vanaf 1/12/1881 als “bestedeling” op Wolphaartsdijk bij Jan Wondergem en zijn veel oudere echtgenote Cornelia Zoeteweij plus hun zoon Gillis en dochter Tannetje.

Wanneer er op 1/1/1890 een nieuw bevolkingsregister wordt gemaakt op Wolphaartsdijk, woont Adriana als bestedeling bij Jacob Houtekamer en Cathalina Lena Kallemein. Van daar uit vertrekt ze op 21/5/1892 naar ’s Heer Arendskerke. Ze is dan 15 jaar. Later woont ze onder andere ook een tijdje samen met haar zusters Johanna en Sara in Woensel waar ze werkt als dienstbode.

Op 1/7/1899 arriveert ze in Amsterdam waar op 13/10/1899 haar dochter Bartha Henderina wordt geboren, vernoemd naar Bartha Henderina Wanner, de moeder van haar toekomstige echtgenoot. Op 10/1/1900 trouwt ze met Willem Jacobus Gijzelaar, die haar dochtertje erkend als zijn kind. Waarmee niet is gegarandeerd dat hij ook de biologische vader van het meisje is.

Willem Jacobus Gijzelaar is geboren op 15/11/1871 in Amsterdam als zoon van Willem Jacobus Christiaan Gijzelaar en Bartha Henderina Wanner. Vermoedelijk gaan Adriana en Willem Jacobus vanaf begin juli 1899 al samenwonen in Amsterdam, waar Willem Jacobus werkt als schoenmaker. Naast hun oudste dochter, komen er nog de volgende kinderen:

  • 31/12/1900: Pieternella Adriana. Ze trouwt op 11/2/1920 in Amsterdam met Johan Hodde.
  • 16/9/1902: Johanna Bartha. Ze trouwt op 17-jarige leeftijd op 19/2/1920 in Amsterdam met Ferdinand Kasper Frerejean.

Begin februari 1903 komt zus Johanna Baijens een paar maanden inwonen. Misschien gaat het dan al niet zo goed met de moeder van het jonge gezin. Alleszins, op  8/7/1903 sterft Adriana Baijens. Ze is dan 26 jaar. De geschiedenis lijkt zich te herhalen want ook de moeder van Adriana sterft wanneer haar kinderen nog kleuters zijn.

Weduwnaar Willem Jacobus Gijzelaar vindt zo gauw geen andere vrouw om voor hemzelf en zijn drie jonge dochtertjes te zorgen. Pas op 24/12/1908 trouwt hij opnieuw met Jansje Hoek, een 31-jarige gescheiden vrouw die is geboren in Noordwijk. Een aantal jaren later zullen Willem Jacobus en zijn vrouw verhuizen naar Noordwijk.

Daar sterft Jansje Hoek op 20/4/1947; Willem Jacobus Gijzelaar sterft 1/6/1950, eveneens in Noordwijk. Hij is dan 78 jaar.

Dochter Bartha Henderiena trouwt 21/10/1925 in Amsterdam met Jan de Graaf. Ze sterft op 51-jarige leeftijd in Amsterdam (11/4/1951).

Plaats een reactie