Adriana Nagelkerke (1884 – 1910) uit Wolfaartsdijk.

Adriana Nagelkerke is een dochter van Janna Baijens en Jacob Nagelkerke. Ze wordt geboren op 30/9/1884 op Wolfaartsdijk en haar ouders vernoemen haar naar haar grootvader Adriaan Baijens. Na Adriana komen er nog twee kinderen die allebei jong zullen sterven. Zodoende blijft Adriana de jongste dochter in het gezin.

Wanneer ze zes jaar oud is, sterft haar moeder. Wellicht wordt ze dan een tijdje verzorgd door haar grootmoeder Maria Glerum die een winkeltje heeft op Wolfaartsdijk. Een half jaar later is er een stiefmoeder (Jacomina Priester) die twee jaar later sterft in het kraambed kort na de geboorte haar dochterje Elizabeth. De baby sterft na 4 maanden.

Als Adriana tien jaar is, hertrouwt haar vader met Elizabeth Verheule die zelf al een driejarig zoontje heeft uit haar eerste huwelijk. Er komen vervolgens twee halfbroertjes. En dan is Adriana oud en sterk genoeg om zelf uit werken gestuurd te worden.

Ze wordt dienstmeid, net als alle vrouwelijke leeftijdgenootjes uit haar sociale klasse – omdat er geen ander werk is. Ze werkt onder andere in Goes, en later in ’s Heer Arendskerke. En dan, in 1907, wil haar vader met zijn gezin emigreren naar Amerika. Haar twee oudere zussen Jannetje en Maria zijn dan al in Amerika.

Adriana gaat niet mee. Ze wil trouwen met Jacob Priester en (voorlopig nog even) in Zeeland blijven. Haar vader gaat akkoord en voordat hij vertrekt naar Amerika bezoekt hij in Goes notaris Johannes Pilaar waar hij een verklaring aflegt waarmee zijn dochter kan trouwen. Want zonder toestemming van haar vader is een huwelijk namelijk onmogelijk.

Op 2/4/1907 neemt Adriana afscheid van haar vader, stiefmoeder en stiefbroertjes. Zes weken later, op 16/5/1907, trouwt ze op het gemeentehuis van ’s Heer Arendskerke. Haar huwelijksgetuigen zijn twee broers van haar vader plus haar oudste broer Nicolaas Jan Nagelkerke, die (voorlopig) ook in Zeeland is gebleven.

Haar bruidegom is Jacob Priester, geboren op 14/2/1882 op ’s Heer Arendskerke als zoon van Frederik Priester en Dina Lamper. Jacob werkt als winkelbediende. Het koppel vestigt zich op ’s Heer Arendskerke waar de volgende kinderen worden geboren:

  • 5/3/1908: Dina, vernoemd naar haar grootmoeder Dina Lamper. Ze trouwt op 30-jarige leeftijd in Goes (30/6/1938) met de dan 25-jarige Pieter Luteijn. Drie jaar later sterft ze in Goes (21/11/1941) op 33-jarige leeftijd.
  • 7/5/1909: Jacob, vernoemd naar zijn grootvader Jacob Nagelkerke die op dat moment in Grand Rapids, Michigan, USA woont. Jacob Priester wordt kantoorbediende. Hij trouwt op 26-jarige leeftijd op Yerseke (9/5/1935) met de dan 26-jarige Leuntje Elisabeth Soeters. Hij sterft 20/5/1995 in Goes op 86-jarige leeftijd.

En dan, op 15/10/1910, sterft Adriana Nagelkerke in Goes, wellicht in het ziekenhuis. Ze is dan 25 jaar. Ik weet niet wat er vervolgens gebeurt met de twee zeer jonge kinderen maar wellicht worden die grootgebracht door familieleden.

Vier jaar na het overlijden van Adriana Nagelkerke, op 27/8/1914, hertrouwt Jacob Priester. Hij is dan zelf 32 jaar, zijn bruid is de 33-jarige, tot dan ongehuwde Klazina van der Maale. En dan hebben de kinderen dus een stiefmoeder. Ik weet niet of er uit dit tweede huwelijk nog kinderen worden geboren.

Jacob Priester senior sterft 28/7/1973 in Goes op 91-jarige leeftijd, tien jaar na het overlijden van zijn tweede vrouw Klazina van der Maale.

Plaats een reactie