Dina Hoogerheide (1881 – 1963) uit Rotterdam

Dina Hoogerheide is een achter-achterkleindochter van Katharina Bajens. Ze wordt geboren op 19/12/1881 in Colijnsplaat als vierde dochter van Jacob Hoogerheide en Hendrika Westerweel. Ik heb geen idee naar wie ze is vernoemd; tot drie generaties terug kan ik nergens een Dina vinden tussen haar voorouders.

Dina groeit op in het Noord-Bevelandse vissersdorp Colijnsplaat samen met haar ouders en haar acht broers en zusters. Haar vader is een eenvoudige veldarbeider en dat betekent niets anders dan armoede, zeker met zoveel kinderen.

Op 28/2/1901 laat Dina zich inschrijven bij de gemeente Rotterdam, waar ze werk heeft gevonden als “db” oftewel dienstbode. Ze is daar niet alleen, ook haar oudste zuster Maria  woont in Rotterdam; Maria is op het moment dat haar zuster naar Rotterdam komt juist zwanger (of nog net niet) van haar toekomstige echtgenoot.

Tussen 1901 en 1910 woont en werkt Dina op 8 verschillende adressen als dienstbode; op sommige plaatsen is ze na 8 maanden weeral vertrokken. Zo werkt ze achtereenvolgens in huizen op de Hofdijk, het Provincieplein, de Schiedamsingel, de Provenierssingel, de Middensteiger, Aelbrechtskade, Leuvehaven, nogmaals de Provenierssingel en tenslotte het Proveniersplein.

Ook Dina leert in Rotterdam haar echtgenoot kennen. Op woensdag 11/5/1910 trouwt ze op het stadhuis van Rotterdam met Adriaan de Korne, een zoon van Boudewijn de Korne en Maria Rottier. Adriaan is geboren op donderdag 5/9/1872 in Hoedekenskerke en dus ook een Zeeuw. Bij zijn huwelijk is hij 37; Dina is 28.

Adriaan werkt als wisselwachter bij de spoorwegen. Hij is op 7/10/1902 in Rotterdam gearriveerd vanuit Wolphaartsdijk, en gaan wonen op de Ackersdijkstraat 28. Vermoedelijk gaat Dina na haar huwelijk daar ook wonen.

Ik heb geen kinderen kunnen vinden van Dina en Adriaan. Mogelijk waren die er wel, maar zijn de gegevens nog niet vrijgegeven. Ik vermoed wel dat ze de hele tijd samen met haar man in Rotterdam heeft gewoond. Adriaan de Korne sterft op 27/8/1946 in Rotterdam, hij werd 73. Dina sterft op 23/9/1963 in Amsterdam; ze werd 81.

Op het moment dat haar man sterft, zijn ook haar zuster Maria en haar zwager al gestorven. Alleen haar neef Marinus Hoogerheide en zijn vrouw Cornelia Maria German wonen dan nog in Rotterdam, maar zij sterven respectievelijk in 1958 en 1959. De kans is groot dat Dina op een bepaald moment dan maar is ingetrokken bij familie in Amsterdam, maar ik weet niet wie.

Plaats een reactie