Tannetje Hoogerheide (1880 – ) uit Wolphaartsdijk

Tannetje Hoogerheide is een achter-achterkleindochter van Catharina Bajens. Ze wordt geboren op Colijnsplaat op 29/1/1880 als derde dochter van Jacob Hoogerheide en Hendrika Westveer. Vermoedelijk is ze vernoemd naar haar overgrootmoeder langs vaderskant Tannetje Heijstek.

Ze groeit op in een erg groot gezin, met 6 zusters en 2 broers.  Het lijkt er op dat de combinatie van genen van haar beide ouders een sterk nageslacht heeft opgeleverd; de meeste kinderen – en ook hun ouders – bereiken een hoge leeftijd.

Tannetje gaat in Wolphaartsdijk werken als dienstbode, min of meer het enige beroep wat ze als dochter van een veldarbeider kan uitoefenen. Als ze 30 is, trouwt ze met Pieter Zuurveld. Het huwelijk wordt voltrokken op het gemeentehuis van Wolphaartsdijk op 3/11/1910.

Ook de vader van Pieter Zuurveld is aanwezig tijdens de huwelijksvoltrekking, maar hij kan zijn handtekening niet zetten onder de akte omdat hij nooit zijn naam heeft leren  schrijven. Zijn zoon kan dat wel.

Pieter is 4 jaar jonger dan Tannetje en afkomstig van Wolphaartsdijk. Hij is geboren op 10/10/1884 als zoon van Jan Zuurveld en Pieternella Kaboord. Zowel Pieter als zijn vader zijn veldarbeider.

Tannetje en haar man blijven op Wolphaartsdijk wonen. Voor zover ik weet krijgen ze één kind. Op 31/3/1911 wordt hun dochter Pieternella Hendrika geboren op Wolphaartsdijk, vernoemd naar haar beide grootmoeders Pieternella Kaboord en Hendrika Westerweel. Ze trouwt 6/9/1934 met Adriaan Reijnhoudt.

Het is mogelijk dat er meer kinderen zijn geboren, maar de benodigde archieven worden pas na 100 jaar openbaar gemaakt. Om dezelfde reden kan ik ook tot nu toe geen overlijden vinden van Tannetje.

Pieter Zuurveld sterft op 20/6/1953 om één uur ’s middags op Wolphaartsdijk. Hij werd 68 jaar. Zijn vrouw Tannetje Hoogerheide leeft nog op dat moment.

Plaats een reactie