Jantje Baijense (1778 – 1859) uit Gameren

Jantje Baijense is het eerste en enige kind van Willem Baijense en Peterke Kool. Ze is vernoemd naar haar grootmoeder Jannigje van Broekhoven en wordt geboren op 7/7/1778 in Gameren. Ze groeit op met haar beide ouders en als ze 20 is, verhuist ze naar Zaltbommel. Jantje wordt naaister.

In Zaltbommel ontmoet ze Maarten Jans. Op 26/12/1801 gaan Jantje en Maarten in ondertrouw op het gemeentehuis van Zaltbommel. Maarten is 26 en geboren te “Woldendorp in Groningerland en wonende te Zaltboemel”. Maarten is enkele weken ervoor al naar zijn geboortedorp gereisd om daar het document te gaan halen wat moet bewijzen dat zijn beide ouders zijn overleden. De ouders van de 23-jarige Jantje, hebben schriftelijk hun “consent” gegeven. Er kan dus getrouwd worden en dat gebeurt op 14/1/1802 in de kerk van Zaltbommel.

SAM_0746

Deze foto toont de kerk van Zaltbommel waar Jantje Baijense in 1802 trouwt met Maarten Jans. Wellicht stond een deel van de huizen op de voorgrond er toen ook al.

In het doopboek van Woldendorp vindt ik op 19/2/1775 de doop van Meerten, zoon van Jan Deriks en Eemke Tjapkes. Ik vermoed dat dit de doopaantekening is van Maarten Jans.

De kinderen van Jantje Baijense en Maarten Jans, geboren in Zaltbommel:

  • 9/9/1802: Eimke, wellicht vernoemd naar haar grootmoeder Eemke Tjapkes. Eimke Jans trouwt met Johannes van Eck en sterft op 76-jarige leeftijd.
  • 23/8/1804: Willem, vernoemd naar zijn grootvader Willem Baijense. Willem trouwt op latere leeftijd met Geertje van Rumpt en wordt 76 jaar. Tot zijn huwelijk woont hij bij zijn moeder, grootmoeder en halfbroer. Rond 1850 is Willem weduwnaar en woont dan samen met dochter Hendrika, zijn halfbroer Jacob en zijn moeder.
  • 23/11/1806: Jannege, mogelijk vernoemd naar haar grootvader Jan Deriks. Ik vermoed dat Jannege als kind is gestorven.

Ergens tussen 1806 en 1810, sterft Maarten Jans. Hij laat een vrouw en twee jonge kinderen achter. Vermoedelijk gaat Jantje met haar twee kinderen dan weer bij haar ouders wonen in Gameren. Daar krijgt ze nog twee kinderen:

  • 28/8/1811: Aartje. Haar geboorte wordt op het gemeentehuis aangegeven door haar grootvader Willem Baijense. Artje Bayense trouwt met Willem van Everdingen en gaat in Rotterdam wonen.
  • 23/5/1814, ‘smiddags om half 12 wordt  Jacob geboren, zoon van Jantje Baijense, linnennaaister. Ze gaat haar zoon de volgende dag zelf aangeven op het gemeentehuis. Er wordt niet over een vader gesproken.

Zoon Jacob Baijens zal nooit trouwen. Hij blijft bij zijn moeder, grootouders en zijn broer Willem wonen en werkt als arbeider tot hij op 3/11/1850 ’s nachts om 1 uur sterft in Gameren. Hij werd 36 jaar en een dag later gaat zijn halfbroer Willem Janse samen met een buurman zijn lijk aangeven op het gemeentehuis van Gameren.

De laatste jaren van haar leven zorgt Jantje voor haar moeder Peterke Kool, die 93 wordt. Jantje is zelf juist 64 geworden wanneer ze haar moeder moet begraven. Na de dood van haar moeder, vertrekt Jantje naar Rotterdam om te gaan inwonen bij haar dochter Aartje en schoonzoon Willem van Everdingen.

Maar vermoedelijk botert het niet zo goed tussen moeder en dochter, en zit er voor Jantje niet veel anders op dan terug te keren naar Gameren. Op 18/1/1859 om 12 uur ’s middags in Gameren, blaast Jantje haar laatste adem uit. Ze werd 80. Haar lijk wordt aangegeven door haar zoon Willem Jansen en haar kleinzoon Gijsbert van Eck.

Een gedachte over “Jantje Baijense (1778 – 1859) uit Gameren

  1. Yvonna Both-Brusik

    To whom it may concern, I just came across your site and the so very interesting story about Jantje Baijense and her relationships with her family, I have her in the stamboom van Everdingen and I was wondering if I may use this story it will be kept private however I need a name a source and your written permission you may contact me at the email address provided.
    Sincerely Yvonna, Canada.
    Thank you

Plaats een reactie