Pieter Baaijens (1747 – 1821) uit Dordrecht

Pieter Baaijens is een zoon van Jasper Baijense en Jannigje van Broekhoven. Hij is vernoemd naar zijn oudoom Pieter Baijens, de oudste broer van zijn grootvader Arien Baijense. Pieter wordt gedoopt op 27/5/1747 in de hervormde kerk van Gameren. Hij groeit op in een groot gezin.

Vlak voor zijn 33ste verjaardag, besluit Pieter om zijn geboortestreek vaarwel te zeggen en naar het Zeeuwse eiland Walcheren te verhuizen. Op Walcheren woont op dat moment een neef van zijn vader, Jan Baijens, die op Koudekerke een smidse heeft. Maar ik weet niet zeker of Pieter zijn familie ooit heeft bezocht. Het lijkt me wel logisch omdat Pieter is vernoemd naar deze kant van de familie.

In elk geval laat hij zich op 9/4/1780 inschrijven als lidmaat in de Nederduits Gereformeerde kerk van Westkapelle. Maar blijkbaar kan hij daar niet vinden wat hij zoekt want enige tijd later vertrekt hij naar Dordrecht.

Kort na zijn aankomst in Dordrecht, maakt hij kennis met Anna Vimmans, die al een 8-jarige dochter Johanna heeft, en – als hij dan nog leeft – een 6-jarig zoontje Willem. De vader van de kinderen is Hendrik Kieviet, met wie Anna drie jaar na de geboorte van haar zoon, op 8/7/1778, in ondertrouw is gegaan.

Drie jaar later komt ze dus Pieter Baaijens tegen. Anna wordt zwanger. En uiteindelijk beslist Pieter om te trouwen. Hij woont op dat moment in de Voorstraat; Anna woont in de Vriesestraat. Op 28/2/1782 gaan ze in Dordrecht in ondertrouw; Pieter heeft dan al de schriftelijke “consent” van zijn vader op zak plus een “akte van indemniteit”.

Die “akte van indemniteit” – in dit geval uitgegeven door de kerk van Gameren – is een teken dat Pieter straatarm is. Hij mag de stad Dordrecht alleen in met deze borgbrief van de kerk van Gameren, waarin staat dat de kerk van Gameren eventueel alle kosten op zich zal nemen die de stad Dordrecht moet maken ten behoeve van deze armlastige persoon.

Drie dagen later, op 3/3/1782 reizen Pieter en Anna van Dordrecht naar Gameren om het huwelijk van broer Hendrik Baijens bij te wonen. Ze maken meteen van de gelegenheid gebruik om ook in Gameren in ondertrouw te gaan. Op 24/3/1782 tenslotte, trouwen ze in de kerk in Dordrecht.

Anna is gedoopt op 24/2/1745 in Dordrecht als de jongste dochter van Willem Vimmans en Anna Loof. Tijdens hun wettelijk huwelijk in Dordrecht is Anna dus 37 en Pieter is bijna 35. Een paar maanden na het huwelijk, op 17/7/1782, kondigt dochter Jannigje zich aan in Dordrecht. Ze is vernoemd naar haar grootmoeder Jannigje van Broekhoven.

Na Jannigje komen er voor zover ik weet geen kinderen meer. Jannigje Baaijens groeit op met haar beide ouders en haar oudere halfzuster Johanna de Kieviet, die trouwt met Govert Danser en sterft op 83-jarige leeftijd in Dordrecht (op 27/4/1857). Van halfbroer Willem die Kieviet vind ik verder tot nu toe geen spoor meer.

Jannigje Baaijens gaat naar school en wordt naaister. Als ze 32 is, raakt ze zwanger van Jan Tromp, een 35-jarige koopman uit Papendrecht. Jan is geboren in 1779 en een zoon van Hermen Tromp en Pleuntje Wapperom. Wanneer Jannigje al hoogzwanger is, komt het tot een huwelijk, wat plaatsvindt op 12/11/1813 in Papendrecht.

Op 25/1/1814 wordt in Dordrecht dochter Apolonia Tromp geboren, vernoemd naar haar grootmoeder Pleuntje Wapperom. Binnen twee weken, op 9/2/1814, is de baby al overleden. Een maand later sterft ook de moeder van het kind, Jannigje Baaijens.

Haar zwager Govert Danser, een schipper, doet aangifte van haar lijk op het stadhuis van Dordrecht, samen met haar neef Arie van Es. Ze verklaren dat Jannigje op 8/3/1814 ’s middags om 5 uur is overleden in de Doelstraat in Dordrecht. In de akte wordt niet vermeld hoe Jannigje aan haar einde is gekomen.

Drie jaar later, op 5/6/1817, hertrouwt de dan 38-jarige weduwnaar Jan Tromp in Papendrecht met de tien jaar jongere Susanna van Wijngaarden.

Pieter Baijens wordt in Dordrecht op een burgerlijst van rond 1800 genoemd als arbeider, maar bij het huwelijk van zijn dochter in 1813 is hij “particulier” – zelfstandig ondernemer dus.  Drie maanden later, wanneer zijn dochter sterft, is hij “veldwagter”. Hij  sterft op 21/3/1821 in Dordrecht, hij is dan 72 jaar. Twee jaar later, op 3/2/1823, sterft Anna Vinmans, ze is dan 78 jaar.

Plaats een reactie