Christina van Anrooij (1752 – 1830) uit Dordrecht

Christina van Anrooij is de oudste en enige dochter van Pieter van Anrooij en Maria Meesters. Ze wordt gedoopt op 23 december 1752 in de Nederlands Hervormde kerk van Dordrecht. Christina is vernoemd naar haar grootmoeder Stijntje Baijens. Ze is één van de drie kleindochters van Stijntje Baijens die allemaal Christina van Anrooij heten.

Christina zal haar vader nooit kennen, hij sterft twee jaar na haar geboorte, enkele maanden voordat haar broertje Pieter wordt geboren. Haar vader wordt begraven “van den armen” (pro deo). Tot nu toe heb ik geen tweede huwelijk van haar moeder kunnen vinden. Het lijkt er sterk op dat Christina en haar broertje Pieter door haar moeder alleen zijn grootgebracht, mogelijk in samenwerking met grootmoeder Maria Kleijkuit.

Op 3/8/1775 gaat de dan 22-jarige Christina in Dordrecht “pro deo” in ondertrouw met Matthijs Pesant. De aanstaande bruidegom komt uit Rotterdam en is op 7/7/1744 gedoopt in de Rooms-Katholieke Steiger kerk in Rotterdam als Matthias Pesan, zoon van Theodorus (Dirck) Pesan en Jacoba Schoutens. Zijn vader komt uit Nijmegen, zijn moeder uit Gorinchem.

Hieronder staat een foto van de trouwaantekening in het kerkeboek van Dordrecht. Er staat: “Pro Deo, Matthijs Pesan, J.M. geboren te Rotterdam, met schriftelik consent van zijn moeder Jacoba Schouten, wed. Dirk Pesan, met Christina van Anroij, wonen op ’t Nieuwkerkhof, geassisteert met haar moeder Maria Meesters, wed. Pieter van Anroij. Den 20 augustus 1775 alhier getrouwt”.

christina van anrooij

Matthijs is zeeman. In 1770 vertrekt hij voor de eerste keer met een schip van de VOC naar Batavia, hij is dan matroos. Hij keert terug naar huis en arriveert op 26/5/1773 in Texel. Een paar maanden later, op 10/8/1773 is hij doopgetuige in Rotterdam bij de doop van zijn neefje Matthias, in dezelfde kerk waar hij zelf was gedoopt.

Mogelijk heeft Christina haar aanstaande man leren kennen via haar broer Pieter, die op dat moment (ook) in Rotterdam woont en eveneens aanmonstert bij de VOC.

Op19/4/1782, zes jaar na zijn huwelijk met Christina van Anrooij, wordt Matthijs zelf vader, wanneer in Dordrecht dochter Maria wordt gedoopt, vernoemd naar haar grootmoeder Maria Meesters. Vermoedelijk is Maria als kind gestorven. Tot nu toe heb ik verder geen kinderen van Matthijs en Christina gevonden.

Op 19 november 1789, gaat “Christina van Anroije, weduwe van Matthijs Pesant” in Dordrecht in ondertrouw met Georg Frederik Smids. Christina is op dat moment al bijna 37 jaar oud.

Het wettelijk huwelijk wordt voltrokken op 6 december 1789 in Dordrecht. Georg Frederik heeft voor zijn huwelijk de schriftelijke toestemming gekregen van zijn moeder, Susanna Margarita Rikinstadt (vermoedelijk, de naam is quasi onleesbaar). Georg Frederik komt uit ’t Keur Palsch te Nekkergemund. Maar op dat moment woont hij evenals Christina op de Rietdijk in Dordrecht.

Christina en Georg Frederik laten in Dordrecht de volgende kinderen dopen:

  • Georg Adam, gedoopt op 20/5/1791. Georg Adam zal tweemaal trouwen.
  • Pieter, gedoopt op 30/4/1793 en vernoemd naar zijn grootvader Pieter van Anrooij. Pieter sterft als baby.
  • Pieter, gedoopt op 17/6/1796 en vernoemd naar zijn grootvader Pieter van Anrooij. Vader is “Johan York” Fredrik Smidt. Pieter trouwt op 18-jarige leeftijd met de dan 20-jarige Jacqueline Pierrette Gaberel.

De weduwe Christina van Anrooijen verkoopt op 17/2/1818 een (volgens het archief) “onbekend object”, gelegen in de Twintighuizen in Dordrecht. De koper is Bauke Symons Stoffels, schipper. Christina is op dat moment “particuliere” – zelfstandig ondernemer dus. Over welk bedrag het gaat is niets bekend.

Kristina van Anroijen sterft tenslotte op 31/1/1830 in Dordrecht. Ze werd 77 jaar volgens de acte. Ze was weduwe van “Jan” Fredrik Schmidt.

Plaats een reactie