Eva van Honk (1744 – na 1793) uit Gameren

Eva van Honk is de kleindochter van Arien Baijense en Eva Kamp, naar wie ze is vernoemd. Ze wordt gedoopt op 1 maart 1744 in de Nederlands Hervormde kerk van Gameren. Haar ouders zijn Jenneke Baaijenz en Arien van Honck. Eva is het achtste kind van haar ouders, maar de overgrote meerderheid van haar oudere broers en zussen is al heel jong overleden. Zodoende is ze wellicht de oudste dochter.

Wanneer ze ongeveer vijf jaar oud is, blijkt dat haar vader ook nog een kind heeft verwekt bij een andere vrouw. Het buitenechtelijke halfzusje van Eva wordt door de plaatselijke predikant gedoopt alsof er niets aan de hand is. Het huwelijk van haar ouders gaat ook gewoon verder, en een paar jaar later krijgen haar ouders opnieuw een zoon.

Wellicht heeft haar vader op dat moment twee gezinnen. Totdat haar moeder sterft. Eva is dan ongeveer 7 of 8 jaar oud. Vervolgens trouwt haar vader officieel met zijn andere vrouw. Er komen nieuwe halfbroers en halfzussen waarvan een deel blijft leven en een deel sterft.

Voor een kind is alles wat er thuis gebeurt volstrekt normaal. Voor Eva is het dus normaal dat een man meerdere vrouwen heeft. Ook een huwelijk is relatief. Zo groeit ze op. Vermoedelijk denkt de rest van het dorp heel andere dingen over het gezin, en wellicht is dat voor Eva erg pijnlijk en verwarrend.

Wanneer ze 25 jaar is, raakt ze zwanger. Op 12 februari 1770 wordt haar zoon Jan geboren. De vader van het kind wil of kan niet met Eva trouwen. Zeven weken later laat Eva haar zoon officieel dopen in de Nederlands Hervormde kerk van Gameren. Jan is wellicht vernoemd naar zijn vader. Vermoedelijk weet ook het hele dorp wie het is.

Drie jaar later raakt Eva opnieuw zwanger. Ook nu volgt er geen huwelijk met de vader. Op 4 april 1774 wordt haar dochter Otje geboren, wellicht vernoemd naar een vader met de voornaam Ot. Wanneer ze het kind enkele weken later laat dopen, krijgt ze een hevige berisping van de predikant.

De berispingen helpen helemaal niets. Drie jaar later is Eva andermaal zwanger van een man die niet met haar trouwt. Zodoende zit er voor Eva niets anders op dan nog maar eens in haar eentje haar kind te laten dopen. In het doopboek van Gameren lezen we het volgende:

203040c8-52ff-8fd4-90ef-b415e4f0a295

Volgens de predikant is Eva dus een prostituee. Maar het is niet duidelijk of dit een moreel oordeel is, of een feitelijke toestand. Voelt Eva zich gedwongen zich te prostitueren om te kunnen overleven? Het zou kunnen. Maar de kans is even groot dat ze andere opvattingen heeft over relaties en dat er te veel mannen zijn die daar graag vrijblijvend gebruik van willen maken.

Op 37-jarige leeftijd bevalt Eva van een dochter Jenneke, vernoemd naar haar moeder Jenneke Baaijenz. Het vaderloze kind wordt geboren op 24 september 1781 en gedoopt op 4 november. Dit keer is er geen berisping.

Vijf jaar later krijgt Jenneke een halfzusje Jantje. Ze wordt geboren 14 oktober 1786 en gedoopt op 5 november in de Nederlands Hervormde kerk van Gameren. Opnieuw is er geen berisping. Zowel dochter Jenneke als Jantje overleven hun kinderjaren. Eva heeft nu dus minstens twee kinderen.

Op 8 september 1793 komt Eva andermaal in de kerk van Gameren, maar nu als bruid. Ze is dan 49 jaar oud. Bruidegom is Wouter van Gameren, geboren in Waardenburg en op dat moment woonachtig in Gameren. De twee jongste dochters van Eva zijn dan respectievelijk 12 en 7 jaar oud.

Wouter van Gameren is geboren op 11 april 1745 in Waardenburg als (jongste) zoon van Willem van Gameren en Johanna van Tricht. Na hun huwelijk verdwijnt het koppel van de radar; ik heb tot nu toe niets meer van ze kunnen vinden.

Dochter Jenneke van Honk sterft ongehuwd op 17/12/1824 in Gameren, ze is dan 43 jaar. De jongste dochter van Eva van Honk, Jantje, trouwt met Adrianus van Wijnen en krijgt veel nakomelingen.

Plaats een reactie