Jenneke Baaijenz van Gameren (1715-1752)

Jenneke Baaijenz wordt gedoopt op 8 december 1715 in Gameren. Ze is een dochter van Arien Baijense en zijn vierde vrouw Eva Kamp. Ze groeit op met haar 10 jaar oudere halfzus Grietje van Ravensway, haar eveneens 10 jaar oudere halfbroer Lucas, en met Jasper Baijense, haar twee jaar oudere broer. Ook heeft ze een 20 jaar oudere halfbroer Hendrik Baijense, die dan al aan de overkant van de Waal in Herwijnen woont. Na Jenneke komen er nog een broertje en een zusje, waarvan alleen broer Pieter blijft leven. Pieter gaat werken als matroos voor de VOC en keert op een kwade dag niet meer terug.

Ik heb geen idee of Jenneke opgroeit met haar beide ouders, of dat haar vader Arien Baijense sterft wanneer ze nog een kind is. Haar moeder Eva Kamp blijft in elk geval nog leven tot Jenneke minstens 12 jaar oud is. Intussen is haar oudere stiefzus Grietje dan al getrouwd, en een paar jaar later gestorven – wellicht in het kraambed.

Jenneke zelf trouwt op 19-jarige leeftijd op 3 juli 1735 in Gameren met Arien van Honk van Nieuwaal, een zoon van Peter (Piet) van Honk en Pieternella van Horsen. In het dagelijks leven op Nieuwaal gaat de vrouw van Piet van Honk door het leven als Pieternella “van Honk” of “Pieters”.

Vermoedelijk zijn de ouders (of alleszins de moeder) van Arien Rooms-Katholiek. Op 31 juli 1713 laten ze binnen de Rooms-Katholieke kerkgemeenschap van Zaltbommel een zoon Adrianus dopen. Zijn vader heet dan “Petri van Nivel”, zijn moeder Petronillae van Horsen. Bij een volgende doop van het zelfde koppel In 1723 heet de vader Petri Jansen van Honck. “Nivel” betekent Nieuwaal.

Het enige wat ik verder nog van de schoonouders van Jenneke Baaijens heb kunnen vinden is een vermelding in een belastinglijst van 1750. Schoonvader Piet van Honk staat daarin geregistreerd als arbeider en inwoner van Nieuwaal. Hij woont samen met zijn vrouw (Pieternella) in “een half hutje” met één haardstede. Ze leven niet “van den armen” en ook niet van “publieke aalmoezen” maar daar is wellicht alles mee gezegd.

Jenneke Baaijenz en Arien van Honk laten in de Nederlands Hervormde kerk van Gameren de volgende kinderen dopen:

  • 10/6/1736: Peter, vernoemd naar zijn grootvader Peter van Honk. Doopgetuige is zijn oma Pieternel “van Honk”. Het kind sterft op zeer jonge leeftijd.
  • 14/7/1737: Arijen, vernoemd naar zijn grootvader Arien Baijense. Doopgetuige is Jannigje Willemze. Wellicht is dit zijn tante Jannigje van Broekhoven, de vrouw van zijn oom Jasper Baijense.
  • 1/3/1739: de tweeling Peter en Eva, vernoemd naar grootvader Peter van Honk en grootmoeder Eva Kamp. Doopgetuigen zijn Jannigje van Broekhoven en Pieternel “Pieters”, “wonende te Nieuwaal”, respectievelijk tante en grootmoeder.
  • 8/5/1740: Eva, vernoemd naar haar grootmoeder Eva Kamp. Doopgetuige is haar tante Jannigje Broekhoven. Het kind sterft op zeer jonge leeftijd.
  • 30/4/1741: Pieternella, vernoemd naar haar grootmoeder Pieternella van Horsen.
  • 17/2/1743: Eva, vernoemd naar haar grootmoeder Eva Kamp. Ze sterft als baby.
  • 1/3/1744: Eva, vernoemd naar haar grootmoeder Eva Kamp.
  • 1/6/1746: Peter, vernoemd naar zijn grootvader Peter van Honk. Hij wordt 71 jaar oud en sterft op 23/1/1818 in Gameren.
  • 21/8/1748: Peternella. In het doopboek staat naast de naam “Peternella” het woord “abuijs” geschreven in een ander (later) handschrift. Ook de naam van de ouders is over de namen van andere ouders heen geschreven. Was “Peternella” het kind van die doorgestreepte ouders? En moest hier in werkelijkheid de naam “Johannes” staan?

Hoe dan ook, terwijl Jenneke herstelt van de geboorte van haar jongste kind, verwekt haar man Arien van Honk een kind bij een andere vrouw. Bijna op de kop af 9 maanden na de doop van Peternella of Johannes, op 27 mei 1749, laat Arien van Honk een dochter Elizabeth dopen. De moeder van het kind is Geertje Gijsbertze van Maasen en volgens het doopboek zijn beide ouders “echtelieden”.

Is er hier andermaal sprake van een vergissing van de predikant, en moet de moeder van Elizabeth eigenlijk Jenneke Baaijenz zijn? De vergissing is dan wel heel merkwaardig. Want Geertje Gijsbertze van Maasen is niet zomaar een willekeurige vrouw. Drie jaar later, in 1752, wordt ze namelijk effectief de echtgenote van Arien van Honck.

Ik hou het er dus op dat Arien op dat moment effectief twee gezinnen heeft. Want Jenneke Baaijenz was intussen nog gewoon aanwezig op deze planeet. En blijkbaar ook nog steeds in functie als echtgenote, want 1 januari 1751 laten Jenneke en Arien een zoon Hendrik dopen, wellicht vernoemd naar de overgrootvader Hendrik Baijens.

Een jaar later is Arien weduwnaar. Intussen is er dan weeral een kind op komst bij de moeder van zijn andere gezin. Dit keer is er geen beletsel voor een huwelijk. Op 12 oktober 1752 trouwt Arien van Honk, weduwnaar van Jenneke Baaijenz, met Grietje Gijsbertze van Maasen. Op 15/5/1753 wordt Gijsbert gedoopt. Op 6/4/1755 volgt dan nog de doop van dochter Anneke, en tenslotte op 5/3/1757 wordt nogmaals een dochter Anneke gedoopt.

Ook de tweede vrouw van Arien van Honk heeft niet het eeuwige leven. Arien trouwt voor de derde maal met Meerke Vernooij, die zelf al minstens één dochter heeft. Een huwelijksaantekening heb ik niet gevonden, maar omstreeks 1778 wordt Meerke beschreven als “huisvrouw van Arien van Honk”. Heel veel jaren later, op 9 mei 1795 tenslotte, wordt Arie van Honk begraven, “nalatend vrouw en kinderen”. Hij werd 81 jaar oud.

Plaats een reactie