Jan Lambrechts Schrande (ong. 1555 – 1612) en Geertruyt Cornelis (ong. 1555 – na 1612) uit Wemeldinge.

Uit een gerechtelijke acte van 13/7/1612 uit Wemeldinge blijkt dat Jan Lambrechts Schrande is overleden. Hij is gehuwd met Geertruyt Cornelis, die inkomsten heeft uit land in Cleinge (= Clinge), een parochie in Vlaanderen. Nu hun vader er niet meer is, willen zijn 5 kinderen de helft van de bezittingen van hun ouders verkopen.

Het gaat naarbij met name om de helftscheidinge van een huis met zijn gevolg staande aan de zuidzijde van het dorp op den ambachtsheere vroone (op Wemeldinge). De andere helft van het huis blijft eigendom van hun moeder, Geertruyt Cornelis. Ook de inkomsten die zij heeft uit haar eigendommen in Clinge vallen niet onder de te verdelen erfenis.

Jan Lambrechts Schrande en Geertruyt Cornelis hebben op 13/7/1612 vijf kinderen die op dat moment vermoedelijk allemaal meerderjarig zijn, omdat er in de akte niet wordt gesproken van onbejaarde kinderen. Ze zijn vermoedelijk geboren te Wemeldinge. Het zijn:

  • Lambrecht, geboren omstreeks 1580. Hij wordt van beroep fijnlakenwever en vestigt zich in de Lange Vorststraat te Goes. Lambrecht Jansen Schranden, jonkman van Rammekens, trouwt 8/10/1606 te Goes met Neeltien Stevens van Kalmthout, weduwe van Geeraerd Hendrix. Jan Lambrechtsen, vader van de bruidegom, consenteerde bij dit huwelijk.
    Lambrecht Scharanden, weduwnaar van Neeltje Stevens, trouwt 15/2/1626 te Goes met Jobtjen Dierix, weduwe van Gijsbrecht Matheus.
    Lambrecht Schranden, weduwnaar, trouwt 17/12/1633 te Goes met Geertruijt Vijnck van Gorkum, weduwe van Reijnier Evertsen.
    Vermoedelijk trouwt hij niet lang erna nogmaals, dit keer met Janneken Gijsbrechts. Lambrecht Schrander en zijn echtgenote worden begraven in Goes op 1/10/1636. Op 17/2/1637 is er sprake van erfgenamen Janneken Gijsbrechts, overleden huisvrouw Lambrecht Schranden.
  • Sara, geboren omstreeks 1585. Zij gaat 7/4/1607 in ondertrouw te Vlissingen met Rutsaert Rogierssen Goudt. Ze wonen op dat moment buijten de Rammekens-poorte. Het trouwboek van Vlissingen vermeldt verder nog dat Sara afkomstig is van Wemelingen. Sara overlijdt omstreeks 1662 te Goes.
  • Andries, geboren omstreeks 1585. Hij is vermoedelijk dezelfde persoon als Andries de Schrander, lidmaat op Koudekerke. In mei 1632 doet hij daar zijn belijdenis. Hij is dan gehuwd met Tanneken Davids. Ze hebben ten minste één dochter, namelijk Debora Andries Schranders, geboren circa 1626 te Koudekerke. Zij trouwt met Isaac Abrahams Uijterschout en ze krijgen samen een uitgebreid nageslacht.
  • Jacobmijnken, geboren omstreeks 1595. Van haar weet ik niet veel. Ze is vermoedelijk doopgetuige op 16/3/1625 te Wemeldinge bij de doop van haar neefje Johannis Goud. Ze heet dan Jacobmijnken Jans. Mogelijk was ze getrouwd met Marijnis Jacobssen Schoemaker.
  • Janneken, geboren omstreeks 1590.

Wat opvalt is dat zowel zoon Lambrecht als dochter Sara omstreeks 1606 – 1607 wonen in de omgeving van Fort Rammekes. Dit is gebouwd als zeefort wat de Westerschelde moest bewaken en het lag ook bij de ingang van de haven (destijds) van Middelburg. Bij Sara staat wel de vermelding dat ze afkomstig is van Wemeldinge, bij Lambrecht staat dat niet.

Ook zoon Andries woont vermoedelijk op Walcheren, ik heb een internetbron gevonden die stelt dat hij is geboren in de omgeving van Valckenisse bij Koudekerke, waar hij later ook trouwt en lidmaat is.

Op 27/12/1649 verkopen Andries Schranden en kinderen de helft van het huis in de Lange Vorststraat in Goes wat eigendom was van Lambrecht Schranden, die dan al 13 jaar dood is. De andere helft is eigendom van Ritsaert Goudt, gehuwd met Sara Schranden.

Ik concludeer hieruit voorzichtig dat Lambrecht Schranden op dat moment geen eigen nakomelingen meer heeft. Ik concludeer ook voorzichtig dat Jacobmijnken en Janneken Schrande in 1649 al zijn overleden zonder op dat moment nog levende nakomelingen.

Verder is er Jaquemijntje Schranden, jongedochter van Wemeldinge, die op 26/2/1634 te Goes trouwt met Lambrecht Quirijnssen, weduwnaar van Arnemuiden. Wellicht is ze een dochter van Lambrecht of van Andries.

Plaats een reactie