Hendrik Hanse (1873 – 1955) uit Domburg.

Hendrik Hanse is een achterkleinzoon van Johanna Bajens. Hij wordt geboren op 16/8/1873 op Kerkwerve als tweede zoon van Kornelia Bruijns en Leendert Hanse. Zijn ouders vernoemen hem naar zijn grootvader Hendrik Bruijns, een hoefsmid. Later zal blijken dat Hendrik evenals zijn grootvader liever bezig is met ijzer dan met koeien.

De ouders van Hendrik hebben een landbouwbedrijf; zijn vader is melkboer. Als Hendrik wordt geboren is zijn vader 68 jaar; zijn moeder is 35. Er is al een oudere broer en een oudere zuster. Na Hendrik komt er nog een jonger zusje en dan is het gezin compleet.

Als Hendrik 18 is, overlijdt zijn vader. Zijn moeder besluit met haar vier bijna volwassen kinderen te verhuizen naar Zierikzee. Hendrik wordt verliefd op een veel oudere, volwassen vrouw. Het is de zestien jaar oudere Geertje Elizabeth Berrevoets. Als Geertje 38 is, raakt ze zwanger van de dan 22-jarige Hendrik en moet er getrouwd worden.

Dat huwelijk vindt plaats op 2/10/1895 in Zierikzee. Ook de oudste zus van Hendrik, Kornelia, “moet” trouwen en er wordt dan maar besloten om allebei op dezelfde dag en op dezelfde plaats in het huwelijk te treden. Wellicht omdat één feest goedkoper is dan twee afzonderlijke feesten.

Geertje Elizabeth Berrevoets is geboren op Nieuwerkerk op 27/4/1857 als dochter van Daniël Berrevoets en Cornelia Pieternella Boogaart. Haar ouders zijn net als die van haar bruidegom landbouwers. Ze komen dus uit dezelfde maatschappelijke klasse. Het koppel vestigt zich op Kerkwerve waar de volgende kinderen worden geboren:

  • 6/5/1896: Cornelia Pieternella Janna, vernoemd naar haar grootmoeder Cornelia Pieternella Boogaart. Ik heb van haar geen huwelijk of een overlijdensdatum gevonden.
  • 25/10/1897: Daniela Lena, vernoemd naar haar grootvaders Daniël Berrevoets en Leendert Hanse. Ze trouwt op 19/8/1920 op Hontenisse met Joan Wilhelm André Guyon Collot d’Escury. Zijn ouders zijn baron en barones; zijn vader is burgemeester van Hontenisse. Daniela Lena overlijdt op 66-jarige leeftijd (6/2/1964) in Crépy-en-Valois, Frankrijk.  
  • 28/8/1900: Leentje Pieternella, vernoemd naar haar grootvader Leendert Hanse en haar overgrootvader Pieter Hanse en/of haar grootmoeder Cornelia Pieternella Boogaart. Ik heb van haar geen huwelijk of een overlijdensdatum gevonden.

Op 4/11/1902 verhuist Hendrik met zijn gezin van Kerkwerve naar Domburg. Hij verruilt een bestaan als landbouwer voor dat van garagehouder, een op dat moment opwindende nieuwe bedrijfstak waar hij meer brood in ziet dan in koeien melken. Maar met zijn huwelijk gaat het minder goed.

Op 2/6/1915, na bijna 20 jaar huwelijk, verhuist Geertje met haar drie dochters naar Vlissingen. Dochter Daniela Lena verlaat al snel het nest; ze wordt onderwijzeres in Clinge en later in Hontenisse, waar ze kort daarop trouwt. En bijna vier jaar na de scheiding van tafel en bed, op 26/7/1919, overlijdt Geertje Elizabeth Berrevoets op 62-jarige leeftijd in Vlissingen.

De overige twee dochters verhuizen in de jaren na het overlijden van hun moeder naar Rotterdam. Cornelia werkt er als kantoorbediende. Leentje werkt in Rotterdam als typiste. Op haar persoonskaart van het gemeentehuis staat in potlood de volgende tekst: “heeft verzocht haar adres niet op te geven in verband met familie omstandigheden”.

Hendrik Hanse overlijdt 15/1/1955 op Oostkapelle, hij is dan 81 jaar.

Plaats een reactie