Peter van Strien (1888 – 1983) uit Grand Rapids, Michigan, USA

Peter van Strien wordt op 31/10/1888 in Wolfaartsdijk geboren als Pieter, zoon van Pieter van Strien en Francina Baijens. Zijn ouders vernoemen hem naar zijn overgrootvader Pieter Baijens. Hij is het zevende kind van zijn moeder en het tiende van zijn vader.

Pieter groeit op met twee halfbroers uit een eerder huwelijk van zijn vader en verder met een oudere broer en twee oudere zusters. Alle andere kinderen die voor hem zijn geboren, zijn als baby gestorven. Na Pieter worden nog 5 kinderen geboren waarvan alleen zijn jongste zusje Maatje het overleeft.

Als Pieter nog een kleuter is, vertrekken een broer en een zuster van zijn moeder naar Amerika, een mogelijkheid die ook wordt overwogen door zijn eigen ouders. Als hij 14 is, vertrekt zijn oudste broer naar Amerika, kort daarop gevolgd door zijn oudste zus en haar gezin. Wellicht is afgesproken dat ze op verkenning gaan.

Zijn broer blijft, zijn zuster keert eventjes terug. En op 17/10/1906, twee weken voordat Pieter 18 wordt, laat zijn voltallige familie zich uitschrijven op het gemeentehuis van Wolfaartsdijk met als bestemming Grand Rapids, Michigan, USA. Daar woont ook al zijn tante Jacoba en haar gezin die hij voor het laatst zag toen hij een kleuter van 3 was.

Zijn oudste broer Adriaan is dan inmiddels al een paar jaar getrouwd met Margaretha Pauli. En die heeft ook een zusje: Catharina Pieternella Pauli, geboren op 19/2/1891 in Vlissingen als dochter van George Pauli en Catharina Pieternella Michaelsen. Haar vader sterft in 1904, kort nadat zijn dochter Margaretha naar Amerika is geëmigreerd.

Vlak voor haar 21ste verjaardag, op 10/2/1912, bevalt Catharina Pieternella Pauli bij haar moeder in Vlissingen van een zoontje wat ze Adrianus noemt, wellicht met een stevige verwijzing naar de officieel onbekende vader. Twee mannelijke kennissen doen aangifte van de geboorte op het gemeentehuis. Vier maanden later, op 8/6/1912, erkent de moeder officieel haar kind met een akte van erkenning. Wellicht heeft ze al die tijd gewacht op de vader van haar kind om samen het kind te erkennen, maar die laat het afweten.

Anderhalf jaar later, op 8/11/1913, emigreert Catharina Pieternella naar Grand Rapids. De kleine Adrianus blijft achter bij zijn grootmoeder, zijn oom en zijn tante. Maar op 13/7/1920 wordt Adrianus door kinderzorg meegenomen naar Middelburg waar hij wordt geplaatst in een tehuis van Kinderzorg aan de Veerschesingel. Een arrest van de rechtbank van Middelburg van die zelfde datum ontzet Pieternella Catharina uit de ouderlijke voogdij.

Intussen is Catharina Pieternella Pauli dan al lang getrouwd met Pieter van Strien. Hun huwelijk wordt voltrokken op 19/2/1914 in Grand Rapids. Pieter is dan 25, zijn bruid 23. Pieter werkt op dat moment als glass cutter en noemt zich in Amerika ‘Peter’.

Zes jaar na hun huwelijk, tijdens de volkstelling van 1920, wonen Peter en zijn gezin in Grand Rapids Ward 1. Ze wonen vlak naast een oudere nicht van Peter, Mary Bustraan en haar man Dick Renzema. Peter werkt in 1920 nog altijd als glazenier. Intussen zijn de volgende kinderen geboren:

  • Peter, vernoemd naar zijn grootvader Pieter van Strien en geboren omstreeks 1914.
  • Catherine, vernoemd naar haar grootmoeder Catharina Pieternella Michaelsen en geboren in 1916. Ze trouwt met George Brouwer.
  • Francis, vernoemd naar haar grootmoeder Francina Baijens en geboren in 1919. Ze trouwt met Louis van Liere.

Op 20/4/1922 wordt hun zoontje William geboren, vernoemd naar zijn overgrootvader Willem van Strien. Hij sterft 4 maanden later op 23/8/1922. De officiële doodsoorzaak luidt entro collitis.

Tijdens de volkstelling van 1930 woont het gezin in Walker, Kent, Michigan. Peter werkt als glazenier in een window factory en betaalt 25 dollar huur voor zijn huis. Naast de als baby overleden William zijn intussen de volgende kinderen geboren:

  • George, vernoemd naar zijn grootvader George Pauli en geboren omstreeks 1921.
  • Betty, geboren omstreeks 1923. Ze trouwt met Gerrit Steensma.
  • Minnie, vernoemd naar haar overgrootmoeder Willemina van der Bliek en geboren omstreeks 1924. Ze trouwt met Howard Longstreet.

Catharine sterft in Grand Rapids in 1961 wanneer ze ongeveer 70 jaar is. Peter hertrouwt met Elizabeth Hage, een weduwe of gescheiden dame met 6 dochters. Zijn tweede vrouw Elizabeth sterft op 82-jarige leeftijd op 5/7/1976 in Grand Rapids.

Peter zelf sterft 31/1/1983 in Grand Rapids op de gezegende leeftijd van 94 jaar. Hij wordt begraven naast zijn eerste vrouw Catharine en op hun graf prijkt de inscriptie ‘Together Forever‘.

 

 

 

 

 

Plaats een reactie