Catharina Johanna Margaretha Bajens (1889 – na 1966) uit Den Haag

Catharina Johanna Margaretha Bajens is de oudste dochter van Cornelis Bajens en Ida Stoel. Ze wordt geboren in Breda op 6/10/1889; haar vader is agent van politie, haar moeder huisvrouw. Haar ouders krijgen nog drie kinderen, waarvan alleen één zusje blijft leven. Daarnaast komt er ook een tante inwonen en later haar grootvader.

En dan scheiden haar ouders. Catharina – ik zal haar verder maar zo noemen – is dan twaalf. Ik weet niet waar zijzelf en haar zusje vervolgens gaan wonen. Haar moeder hertrouwt en gaat in Den Bosch wonen, maar daar staan de dochters uit haar eerste huwelijk niet ingeschreven – wel haar hoogbejaarde vader.

Mogelijk woont ze dus bij haar vader, die vanaf begin 1907 telkens in zijn eentje verhuist van de ene naar de andere stad. In 1907 is Catharina naar de normen van die tijd oud genoeg om op eigen benen te staan.

Via haar stiefvader, die ambtenaar is bij de posterijen, vindt ze een baantje als telegrafiste. Daar ontmoet ze ook haar toekomstige echtgenoot – Christiaan Leendert van Pesch – die van beroep “klerk der posterijen en telegrafie” is. Als haar verloofde 29 is en Catharina 23, trouwen ze op het stadhuis van Den Bosch.

Dat gebeurt op 25/6/1913. Catharina is vergezeld van haar moeder en stiefvader; haar vader heeft schriftelijk zijn instemming met het huwelijk betuigd. Dit in tegenstelling tot het voorgenomen huwelijk van haar zus twee jaar later, waar haar vader zelfs bij de kantonrechter weigert zijn toestemming voor te geven.

Christiaan Leendert van Pesch is (ook) geboren in Breda op 13/10/1883 als zoon van Christiaan Leendert van Pesch en Maria Petronella Risseeuw. Zijn vader is gouverneur van de Koninklijke Militaire Academie en zelf ook militair.

Christiaan Leendert woont en werkt in Rotterdam als hij trouwt. Omdat Catharina moet stoppen met werken na haar huwelijk – zo zijn de regels in 1913 – vestigt het koppel zich in Rotterdam.

Een jaar later moet Christiaan Leendert verhuizen naar Goor (Overijsel) waar hij op het plaatselijk postkantoor moet gaan werken. Daarna verhuizen ze naar Teteringen, om vervolgens in 1920 weer terug te keren in Rotterdam. Daar worden de volgende kinderen geboren:

  • 30/10/1922: Ida Regina, vernoemd naar haar grootmoeder Ida Stoel en haar overgrootmoeder Johanna Regina Herpst. Ze trouwt met Dagobert Twice Steenis en overlijdt op 28/12/2004 in Pingjum (Friesland).
  • 15/8/1924: Christiaan Leendert, vernoemd naar zijn grootvader Christiaan Leendert van Pesch.

In het voorjaar van 1926 verhuist het gezin naar Den Haag waar ook de beide ouders van Catharina wonen, elk op een ander adres vanwege hun echtscheiding. Die zullen respectievelijk in 1934 en 1938 sterven.

Het leven van Christiaan Leendert van Pesch (de vader van het gezin) eindigt op 13/61948 in Den Haag; hij is dan 64 jaar. Zijn vrouw Catharina Johanna Margaretha Bajens overlijdt op 30/3/1965, eveneens in Den Haag. Zij wordt 75 jaar.

Op de onderstaande foto staat Ida Regina van Pesch. De afbeelding komt van de website Ellisenbernie.nl. (Met dank aan Hans Baijense, die mij attendeerde op deze foto).

Ida-van-Pesch

Plaats een reactie