Pieternella Martina Bajens (1850 – ongeveer 1880) uit Vlissingen

Pieternella Martina Bajens is een dochter van Jan Baijens en Willemina Bastiana Heijm. Ze wordt geboren in Vlissingen op 8/5/1850 en krijgt aanvankelijk de achternaam van haar moeder, omdat haar ouders niet zijn getrouwd. Twintig dagen later gaan haar ouders naar het stadhuis van Vlissingen om een akte van erkenning te tekenen, zodat ze vanaf dan de achternaam van haar vader heeft.

Pieternella Martina Bajens is vernoemd naar haar grootmoeder Martina Heim en mogelijk naar haar tante Pieternella Baijens. Haar ouders zullen nooit trouwen met elkaar; wel elk met een ander.

Als Pieternella Martina 4 jaar is, krijgt ze er een halfzus bij van een onbekende vader: Johanna Heijm, geboren op 16/12/1854 in Vlissingen. Vier jaar later trouwen haar ouders elk met een ander, zodat ze er op korte tijd een stiefvader en een stiefmoeder bij krijgt. Pieternella Martina blijft bij haar moeder en haar stiefvader Hendrik Johannes Raar in Vlissingen, wonen.

Als Pieternella Martina twaalf is, belandt ze tweemaal in het huis van bewaring. Vijf jaar later ontdekt ze dat ze zwanger is. De vader van haar kind woont in Vlissingen; het is de dan 36-jarige Jacob de Bakker, een werkman, geboren op 24/9/1831 in Arnemuiden als zoon van Marinus de Bakker en Levina Popering.

Pieternella Martina en Jacob trouwen op 23/10/1867 op het stadhuis van Vlissingen. De 17-jarige bruid woont of logeert dan tijdelijk bij haar vader in Breda. Haar vader geeft haar een brief mee van een notaris in Breda waarin hij schriftelijk zijn toestemming geeft voor haar huwelijk. Dat moet, omdat ze nog minderjarig is. Haar moeder geeft mondeling haar toestemming. De bruidegom is wees, maar meerderjarig. Hij heeft dus niemands zegen meer nodig.

Vier maanden na het huwelijk kondigt dochter Wilhelmina Pieternella zich aan, vernoemd naar haar grootmoeder Wilhelmina Bastiana Heijm. Ze wordt geboren op 27/3/1868 in Vlissingen. Ze trouwt 22 jaar later in Vlissingen met Hendrik Karel Poulus. Ze sterft 5/7/1907 in Rotterdam.

Op 6/4/1870 wordt in Vlissingen een tweede dochter geboren: Wilhelmina Geertruida, vernoemd naar haar grootmoeder Wilhelmina Bastiana Heijm en haar bet-overgrootmoeder Geertruit Catharina Beusing. Nog eens een half jaar later, op 4/11/1870, vertrekt het gezin naar Rotterdam. Dat wil zeggen: volgens de burgerlijke stand van Vlissingen. Maar in Rotterdam kan ik ze niet terugvinden.

Op 15/5/1872 wordt dochter Julie Augustine geboren in Duinkerke (Noord-Frankrijk). Twee jaar later, op 17/6/1874, keert het gezin weer terug naar Vlissingen – maar zonder Jacob de Bakker. Pieternella Martina gaat met haar drie dochters wonen bij het grote gezin van haar moeder en stiefvader.

Ik vermoed dat Jacob de Bakker in Duinkerke is gestorven – of verdronken, omdat hij in Vlissingen al werkt als zeeman. In de huwelijksakte van zijn oudste en zijn jongste dochter staat dat hun vader in zijn overlijdensakte “Jacques Debacher” wordt genoemd en dat klinkt alsof de akte in Duinkerke is opgesteld. Zijn vrouw heet in de akte “Petronille Abahis”.

Ergens in de daaropvolgende jaren sterft ook Pieternella Martina Bajens. Haar drie dochters verhuizen van hun (stief)grootouders naar het weeshuis van Vlissingen. Officieel heet het dat ze daar worden “verpleegd”. Julie Augustine blijft daar tot de dag van haar huwelijk op 22/5/1895 met Abraham van Overbeeke.

Willemina Geertruida wordt inwonende dienstmeid; eerst bij de familie Riemens in Vlissingen en vervolgens bij de familie Embregts in Vlissingen. Een paar dagen na haar 22ste verjaardag, op 15/4/1892, bevalt ze van een zoon Johannes. Zijn vader is officieel onbekend. Het kindje mag van de familie Embregts bij haar blijven wonen maar sterft tien weken na de geboorte (26/6/1892).

Op 23/1/1894 verhuist ze naar Rotterdam. Daar wordt een maand later dochter Aleida Johanna geboren (28/2/1894); haar vader is officieel onbekend. Vijf maanden later, op 22/8/1894, sterft ook dit kindje. Ik weet vooralsnog niet wat er dan met Wilhelmina Geertruida gebeurt.

Plaats een reactie