Jan Jobse (1837 – 1925) uit Oostkapelle

Jan Jobse is de tweede en jongste zoon van Laurina Bajens en Willem Jobse. Hij wordt geboren op 25/9/1837 op Meliskerke en vernoemd naar zijn grootvader Jan Bajens. Zijn moeder is naaister, zijn vader landmansknecht. Jan groeit op met zijn broer Willem, die een jaar ouder is.

Als Jan 7 jaar is, sterft zijn moeder. Anderhalf jaar later hertrouwt zijn vader, die dan 41 is, met een 28-jarige dienstmeid van Zoutelande. Jan heeft dan dus een stiefmoeder. Maar niet lang. Twee weken na zijn tweede huwelijk, sterft namelijk ook de vader van Jan. En dan is hij dus volledig wees.

Jan mag samen met zijn broer Willem gaan wonen bij zijn grootvader Jan Bajens (naar wie Jan is vernoemd) en zijn grootmoeder Adriana de Klerk, die allebei ook op Meliskerke wonen en die blijven leven tot Jan ruim volwassen is.

Als hij volwassen is, gaat hij werken als boerenknecht bij een boer op vrouwenpolder. Hij wordt verliefd en van het één komt het ander: er is een kind op komst. Jan besluit te trouwen met de aanstaande moeder van zijn kind. En hij gaat nietsvermoedend naar het gemeentehuis van Meliskerke om een uittreksel van zijn geboorte akte.

En dan blijkt dat hij officieel nooit heeft bestaan. Zijn vader is vergeten hem aan te geven bij zijn geboorte. Of de ambtenaar heeft hem niet ingeschreven. En dus kan er niet getrouwd worden. Intussen groeit de buik van zijn aanstaande vrouw. Maar er is geen geboorte akte en dus kan er van een huwelijk geen sprake zijn. Wet is wet.

Vervolgens moet hij bewijzen wie hij is en dat hij bestaat. Dat gebeurt voor de rechtbank in Middelburg, die zijn broer Willem Jobse oproept als getuige. Blijkbaar slaagt Willem in zijn missie, want Jan krijgt alsnog een inschrijving in het geboorteregister van Meliskerke. Hij gaat vervolgens zelf aangifte doen van zijn geboorte, in gezelschap van zijn dan 70-jarige oom Anthony Jobse.

En dan kan er eindelijk getrouwd worden. Dat gebeurt op 8/4/1868 op Oostkapelle, nog juist op tijd. De hoogzwangere bruid is Jakomina Dekker, een 26-jarige dienstbode die op dat moment op Oostkapelle woont. Jakomina is geboren op 7/2/1842 op Serooskerke als dochter van Jacobus Dekker en Susanna Joosse.

Hun kinderen, geboren op Oostkapelle:

  • 13/5/1868: Willem, vernoemd naar zijn grootvader Willem Jobse. Hij sterft tien weken later op 26/7/1868 ’s nachts om 2 uur.
  • 11/7/1874: Susanna, vernoemd naar haar grootmoeder Susanna Joosse. Ze trouwt met Pieter Breel, van wie ze zich 24 jaar later ook weer laat scheiden. Ze sterft op 6/11/1961 in Middelburg (87 jaar).
  • 20/2/1877: Willem, vernoemd naar zijn grootvader Willem Jobse. Hij trouwt met Pieternella den Hollander. Hij sterft 14/4/1958 op Serooskerke (81 jaar).

Jacomina Dekker sterft 22/4/1902 op Oostkapelle, ze is dan 60 jaar. Jan werkt dan nog als veldarbeider. Uiteindelijk gaat hij inwonen bij het gezin van zijn dochter Susanna en haar man in Middelburg. Daar sterft hij op 88-jarige leeftijd op 21/10/1925.

 

Plaats een reactie