Hendrik van Anrooij (rond 1725 – na 1760) uit Den Haag.

Hendrik van Anrooij is een zoon van Stijntje Baijens en Arien van Anrooij. Hij groeit op in Nieuwaal samen met zijn ouders, zijn oudere tante Hendrina Baijens en drie broers. Ik heb van Hendrik geen doopaantekening gevonden, maar ik gok er op dat hij de oudste of de tweede zoon is – juist voor of juist na zijn broer Pieter, van wie er ook geen doopaantekening bewaard is gebleven.

Hendrik verlaat Nieuwaal en vestigt zich uiteindelijk in Den Haag. In 1755 sterft zijn broer Pieter van Anrooij in Dordrecht, en Hendrik wordt voogd van zijn twee kinderen: Christina en Pieter junior.

Hij wordt verliefd op een Waalse dame. Haar naam is Monieke / Monique Bayard en ze is afkomstig uit ”Autavaini in Frankrijk” (mogelijk Haute Vainière bij Ronse, tegenwoordig België), maar ze woont net als Hendrik in Den Haag. Ze gaan in ondertrouw op 6/5/1759 in de Waalse kerkgemeenschap in Den Haag.

Hendrik van Anrooij

Mogelijk krijgen ze meerdere kinderen, maar slechts van één kind kan ik gegevens vinden. Het is dochter Anne Christine Monique, geboren rond 1761/62, vermoedelijk in Den Haag. Zij trouwt met de 9 jaar jongere Paul Pierre Panchaud, een lidmaat van de Waalse gemeenschap in Den Haag. Anne Christine Monique sterft wanneer ze 34 is aan een klierziekte.

Wanneer Hendrik sterft, weet ik (nog) niet. Zijn weduwe Monique Bayard wordt ongeveer 78 jaar en sterft op 31/12/1805 in Den Haag, ruim negen jaar na de dood van haar (enige?) dochter Anne Christine Monique. Haar overlijden wordt onder andere gepubliceerd in de Rotterdamse Courant. Deze advertentie van ruim 200 jaar geleden is toevallig bewaard gebleven en staat nu op de website van:

monique bayard

Plaats een reactie