Jan van Anrooij (1734 – 1815) uit Nieuwaal

Jan van Anrooij is een zoon van Stijntje Baijens en Arien van Anrooij. Hij is geboren op 14 januari 1733 in Nieuwaal en gedoopt op 1 februari 1733 in Gameren. Jan is vermoedelijk vernoemd naar zijn grootvader Jan van Anrooij. Hij groeit op samen met zijn oudere broers Hendrik en Pieter en een jonger broertje Maarten. Mogelijk waren er nog meer kinderen, maar daar heb ik geen gegevens van.

Zijn broers zwermen uit, maar Jan blijft vermoedelijk in het ouderlijk huis op Nieuwaal wonen. Hij werkt als dagloner (blijkt uit de volkstelling van 1811). Op 17/11/1765 trouwt hij in de kerk van Nieuwaal met Willemke van Heukelom. Willemke wordt Nederduits Hervormd gedoopt in Gameren op 5/8/1736 als dochter van Jacob van Heukelom en Paulijntje Bruchem.

Jan en Willemke laten op Nieuwaal de volgende kinderen dopen:

  • 1769: Paulina, van wie ik vooralsnog geen doopaantekening kan vinden, vernoemd naar haar grootmoeder Paulijntje Bruchem. Paulina verhuist naar Zaltbommel en trouwt met Willem Groothoff.
  • 3/2/1771: Stijntje, vernoemd naar haar grootmoeder Stijntje Baijens. Stijntje trouwt met Abraham van Brakel.
  • 9/5/1773: Adriaantje, vermoedelijk vernoemd naar haar grootvader Arien van Anrooij. Doopgetuige is haar tante Geurtje van Heukelom. Adriaantje sterft vermoedelijk als kind.
  • 18/12/1774: Jacob, vernoemd naar zijn grootvader Jacob van Heukelom. Doopgetuige is zijn tante Geurtje van Heukelom. Jacob trouwt met Cornelia van der Burg en vervolgens met Jacomijntje van Heukelom. Hij wordt 75 jaar.

Het is vooralsnog niet duidelijk wanneer Willemke van Heukelom overlijdt. In elk geval blijft dochter Stijntje voor haar vader zorgen. Jan van Anrooij sterft drie dagen na zijn 81-ste verjaardag op 17 januari 1815. Zijn overlijdensplaats is officieel de gemeente Zuilichem, maar ik denk dat hij feitelijk in Nieuwaal is gestorven.

Plaats een reactie