Engel van Erberveld uit Vianen.

Engel van Erberveld is de oudste zoon van Pieter van Erberveld en Anna de Looij. Hij wordt gedoopt in Gorinchem op 6/3/1761 samen met zijn tweelingzus Maria, en  is vernoemd naar zijn grootvader Engel van Erberveld. Hij behoort tot de familie Baijens omdat hij een kleinzoon is van Jantje Baijense uit Dalem.

Tot nu toe is Engel een groot mysterie voor mij. Het eerste levensteken wat ik van hem kan vinden – na zijn doop in Gorinchem – speelt zich af bij notarissen in Utrecht.

Op 8/5/1795 verkoopt de dan 34-jarige Engel bij een notaris in Utrecht “hoeve lands, groot 18 mergen en bouw- en weyland”. Het is gelegen aan de “Crommenryn, over de Wyckseweg tot aan de landscheydinge zw : heer van Beverwaard, heeren van den Dom en de Buurkerk te Utrecht”. Kopers zijn Willem van Schaik en zijn vrouw Gysbertje Hazenbergh uit Werkhoven.

Op 13/6/1795 verkoopt hij aan Goyert van Schaik uit Jutphaas “4 morgen zoo bouw, wey als hooyland, in 2 ackers aan de Helmigerkade”. Dat wil zeggen: “achter: Laagravense watermolen en N.N. van Ravesteyn boven : koper beneden: Vaartsenryn”. Het land is gelegen in Laagraven.

Tenslotte is er op 22/6/1795 nog een “Procuratie – tot verkoop en overdracht van schuldbekentenis groot f 30.000-0-0 ten laste van D.J. Valkenier”. Het lijkt er op dat Engel (een deel van) zijn bezittingen moest verkopen om zijn schulden te kunnen betalen.

Een ander mysterie betreft de namen van twee pasgeboren meisjes. Engel is zowel in 1798 als in 1799 doopgetuige bij de geboorte van een kind met de naam Maria Johannetta. Het ene kind is zijn nichtje, dochter van zijn neef Engel van Meegdenburg die op dat moment in Vianen woont. Op zich is dat niet bijzonder, Engel is doopgetuige in naam van de familie zou je kunnen zeggen.

De tweede Maria Johanetta is Maria Johanetta Willemina van Maren, gedoopt 6/9/1798 in Vianen, dochter van Jacobus van Maren en Sara Carpentier. Is dit misschien aangetrouwde familie? Ik kan alleszins in Vianen geen huwelijk vinden van Engel van Erberveld.

Ik kan hoe dan ook buiten deze vermeldingen helemaal niets vinden van Engel van Erberveld. Blijkbaar woonde hij tussen 1795 en 1799 in Vianen, en dat is alles wat ik tot nu toe weet.

Plaats een reactie