Jan Bajens van Meliskerke (1784 – 1864)

Jan Bajens is de oudste zoon van Martinus en Maatje Kerkhove. Hij wordt geboren op 26 mei 1784 op Koudekerke en een paar dagen later gedoopt. De doopgetuigen zijn exclusief afkomstig van moeders kant (Samuel Kerkhoven en zijn vrouw Pieternella de Buk) wat wil zeggen dat Jan is vernoemd naar zijn grootvader Jan Kerkhove. En niet naar de andere grootvader, Jan Bajens.

Die vernoeming zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld bij de vraag wie Jan verder moest opvoeden, wanneer hij als 9-jarig kind zijn vader verliest – zijn moeder is twee jaar eerder al overleden. Zijn moeder heeft twee broers: Samuel en Willem. Ik vermoed dat Jan na de dood van zijn ouders gaat wonen bij zijn oom Willem Kerkhove.  Zowel oom Willem als oom Samuel zijn grootgrondbezitters. Jan zal dus wellicht bij zijn oom geen bittere armoede gekend hebben, Mogelijk had hij het er zelfs goed.

Als hij ongeveer 17 jaar is, verhuist Jan van Hoogelande (een gehucht tussen Middelburg en Meliskerke) naar Meliskerke. Daar woont ook Adriana de Klerk. Wanneer hij 19 jaar oud is, moet Jan trouwen. Adriana de Klerk is dan juist 20 jaar oud. Ze is geboren op Oostkapelle op 23 november 1783 als dochter van Willem de Klerk en Laurina Vijnk.

Het huwelijk vindt plaats op 21 januari 1804 te Meliskerke, maar ik ben niet zeker of Jan en Adriana ook meteen effectief gaan samenwonen. Pas ruim een jaar later, op 1 maart 1805 laat Jan zich namelijk als lidmaat inschrijven in de Nederduitsch Gereformeerde kerk van Meliskerke.

Een week eerder heeft hij voor 230 ponden een huis en erf gekocht op Meliskerke (feitelijk Marikerke). In de bevolkingsregisters is dit huis nummer 9. Het is een relatief groot huis; blijkbaar verwachtte Jan dat hij de vader van een groot gezin zou worden. In de praktijk pakt dat anders uit, waardoor er af en toe ook een tweede gezin komt inwonen.

Daarnaast is Jan ook eigenaar van twee kleine stukjes bouwland op het naburige Biggekerke. Ik vermoed dat Jan rond 1805 de beschikking krijgt over de erfenis van zijn ouders.

Jan en Adriana krijgen op Marikerke de volgende kinderen:

  • 28/6/1804: Maitje, vernoemd naar Maatje Kerkhove, de moeder van Jan. Doopgetuige is Janna Baijens, de enige nog levende tante van Jan langs vaderskant. Maitje sterft als baby.
  • 2/2/1807: Maatje, vernoemd naar haar grootmoeder Maatje Kerkhove. Doopgetuige is dit maal Christina Jacobse Verhage. Zij is de tweede vrouw van Willem Kerkhove en dus een tante van Jan. Wellicht is zij ook degene bij wie Jan enkele jaren in huis heeft gewoond na de dood van zijn ouders.
  • 7/6/1808: Sara, vermoedelijk vernoemd naar Sara de Klerk, een oudere zus van Adriana de Klerk. Sara sterft als baby.
  • 25/2/1810: Laurina, vernoemd naar Laurina Vijnk, de moeder van Adriana.

Jan en Adriana werken allebei als dagloner en dagloonster bij boeren in de omgeving. Daarnaast hebben ze inkomsten uit het land van Jan op Biggekerke en door soms een deel van hun huis te verhuren. Voor zover hun (klein)kinderen niet tijdelijk of definitief komen inwonen.

Adriana de Klerk sterft 18/12/1858 op Marikerke. Ze werd 75 jaar. Jan Bajens sterft zes jaar later op 10/11/1864 in Meliskerke, hij is dan 80 jaar. Zijn dochters zijn dan allebei al overleden. De laatste jaren van zijn leven woont hij in een soort oudemannenhuis.

Plaats een reactie