Arien Baijens van Gameren (ong. 1670-17??)

Arien Baijens is de zoon van Hendrik Baijens en (vermoedelijk) Jenneke van Lent. Tot nu toe heb ik van hem geen doopaantekening kunnen vinden. Ik weet vooralsnog ook niet naar wie Arien is vernoemd. Hij is hoogstwaarschijnlijk geboren in Nieuwaal. Arien Baijens is de stamvader van de omvangrijke tak die later Baijense zou worden, met name via zijn zoon Jasper.

Arien trouwt vier maal. Om te beginnen op 10 december 1693 trouwt hij in Gameren met Jenneken Brent. Jenneke is een dochter van Anthonis Brent. Haar familie woont in Gameren, Haaften en Zaltbommel. Ook van Jenneke heb ik geen doopaantekening kunnen vinden.

Het koppel vestigt zich in Gameren, waar ze de volgende kinderen laten dopen binnen de Nederlands Hervormde gemeente:

  • 27/10/1695: Hendrik, vernoemd naar zijn grootvader Hendrik Baijens.
  • 9/10/1698: Areke, hoogstwaarschijnlijk vernoemd naar iemand uit de familie Brent. De naam Aertien Brent duikt tussen 1660 en 1720 meermaals op bij dopelingen. Ik vermoed dat Areke Baijens is gestorven als baby.

Rond het jaar 1700 koopt Arien een huis in Gameren in ‘De Heuven’ tegenover de Hendricksteeg. Het huis staat op twee hond land en behoorde tot dat moment toe aan de familie Van Hees.

Wanneer Jenneke Brent overlijdt, is haar zoon Hendrik ongeveer zeven jaar. Hij moet verzorgd worden. Op 11 februari 1703 hertrouwt Arien in Gameren met Peterke Verhoeven, dochter van Frederik Verhoeven en volgens het kerkeboek afkomstig uit Kerkwijk. Van Peterke heb ik geen doopaantekening kunnen vinden. Mogelijk is ze een dochter van Frederik van der Hoeven uit Brakel die op 12/5/1672 trouwde met de uit Aken afkomstige Cornelia van Keeren.

Op 30/12/1703 laten Arien en Peterke hun dochter Geurtje dopen in Gameren. Ook Geurtje is vermoedelijk als baby gestorven.

Opnieuw is er een vrouw nodig om de dan inmiddels 9-jarige zoon Hendrik te verzorgen. Dus  trouwt Arien op 22 maart 1705 in Tuil met Jenneke Koldui, dochter van Lucas Koldui en geboren in Bussum. Ook van Jenneke Koldui kan ik geen doopaantekening vinden. De naam “Koldui” heb ik tot nu toe alleen aangetroffen in Tuil.

Blijkbaar had Jenneke een broer Hendrik die ook in Tuil woonde en die was overleden enkele maanden voordat Jenneke trouwde met Arien Baijens. Mogelijk woonde Jenneke tot haar huwelijk in huis bij haar broer, en werd haar aanwezigheid daar een beetje ongewenst toen de weduwe van broer Hendrik wilde hertrouwen. Broer Hendrik had nog een dochter (Eva Hendrikse Koldui). Dat is alles wat ik tot nu toe van de familie Koldui heb kunnen vinden.

Arien en Jenneke laten de volgende kinderen dopen in Gameren:

  • 29/11/1705: Lucas, vernoemd naar zijn grootvader Lucas Koldui.
  • 29/4/1711: Jenneke, wellicht vernoemd naar haar grootmoeder Jenneke van Lent. Ik vermoed dat Jenneke als kind is gestorven.

Wanneer ook Jenneke Koldui sterft, blijft Arien achter met de 16-jarige Hendrik en de 6-jarige Lucas. Op 18 december 1712 trouwt Arien in Gameren met de weduwe Eva Jasperse Kamp.  Eva / Ijva is geboren in Zwolle en trouwde eerder op 28/2/1705 in Gameren met Jan Gurtse van Ravensway. Ze krijgt in dat eerste huwelijk op 22/11/1705 een dochter Grietje. Grietje is een week ouder dan haar nieuwe halfbroer Lucas Bajus. Het nieuw samengestelde gezin telt dus bij aanvang drie kinderen.

Grietje van Ravenswaaij, zeg maar de stiefdochter van Arien Baijense, trouwt op 19-jarige leeftijd in Gameren (29/4/1725) met Leendert Lammertse van Wijk. Het koppel krijgt twee kinderen; op 30/11/1727 wordt zoon Jan gedoopt, vernoemd naar zijn grootvader Jan van Ravenswaaij. Op 26/6/1729 wordt dochter Jannetje gedoopt. Grietje sterft vermoedelijk kort na de geboorte van dit laatste kind; Leendert van Wijk hertrouwt op 5 februari 1730 (en zal daarna nog driemaal hertrouwen).

De kinderen van Arien Baijens en Eva Kamp, gedoopt te Gameren:

  • 27/8/1713: Jasper, vernoemd naar zijn grootvader Jasper Kamp. Jasper Baijens zal de stamvader worden van veel nakomelingen die allemaal de achternaam Baijense hebben.
  • 8/12/1715: Jenneke, vernoemd naar haar grootmoeder Jenneke van Lent.
  • 11/12/1718: Peter, vernoemd naar zijn oom Pieter Baijens. Doopgetuige is Judith van de Pol, vrouw van Pieter Baijens. In 1742 wordt “een” Pieter Baijens vermist als opvarende van een VOC schip.
  • 2/3/1721: Johanna. Doopgetuige is Gijsbertje Lammerts van Wyk. Ze is een zus van Leendert Lammerts van Wijk met wie Grietje, de dochter van Eva Kamp uit haar eerste huwelijk, vier jaar later zal trouwen. Vermoedelijk sterft Johanna als kind.

Ik heb geen idee wanneer Arien Baijens en Eva Kamp zijn overleden. Het laatste wat ik tot nu toe van Arien kan vinden is de doopaantekening van zijn jongste dochter Johanna. Eva Kamp is op 30 november 1727 nog doopgetuige bij de doop van haar kleinzoon Jan van Wijk. Daarna wordt het stil.

Plaats een reactie